Uge 8

Følg din graviditet of dit barns udvikling - uge for uge - hele vejen gennem din graviditet.

Vælg dato

Vælg uge og se barnets udvikling

Ultralydsscanning

Barnet er cirka én centimeter fra hoved til hale (CRL – Crown Rump Length). Nu er det med obstetrisk ultralydsscanning muligt at se barnet i livmoderen. Ved en 2d scanning kan vi identificere det levedygtige foster og se hjerteblink. Vi kan se, om der et eller flere fostre, og om fosteret er placeret inde eller ude for livmoderen. Hvis du bestiller tid til scanning i denne uge, er det vigtigt, at du er sikker på din første dag i sidste menstruation. Ellers kan situationen være, at der til scanningen ikke kan identificeres levedygtigt foster, selvom der er et, blot fordi du ikke er så langt henne, som du troede. Denne unødige ængstelse skal helst undgås, og hvis du er usikker på datoen for din sidste menstruations første dag, bør du vente 1-2 uger med scanningen. 
Læs mere om 2d scanning her

Fosteret udvikling

Albuer begynder at udvikles til arme og fingre begynder at udvikle sig. På benene begynder at vise sig fødder med små hak til tæerne. Ansigtet fortsætter med at ændre sig som ører, øjne og spidsen af næsen kommer frem. Tarmene begynder at dannes i navlestrengen. Tænder udvikler sig under tandkødet. Barnet kan nu begynde at bøje arme og ben. Derfor kan barnet nu bevæge sig lidt, men endnu ikke nok til, at du selv kan mærke det.

Din krop

Din livmoder er på størrelse med en appelsin nu, og du kan måske se, at din talje har udvidet sig. Hvis dette er din første graviditet, kan du højst sandsynligt ikke se det. Hvis det ikke er din første, kan du have en "bule" allerede. Man kan typisk se din graviditet tidligere i efterfølgende graviditeter, da dine muskler og ledbånd ikke er så stramme som ved første gravidtet.

Du er måske begyndt at få hudproblemer som fx bumser, mv. Frygt ikke - graviditeten medfører en stigning i oliesekreter og vil gå væk enten efter første trimester, i takt med at dine hormoner flader ud, eller efter fødslen.

Mellem uge 8-10 skal du til dit første lægebesøg. Lægen vil undersøge dig samt tage en blodprøve.