Uge 16

Følg din graviditet of dit barns udvikling - uge for uge - hele vejen gennem din graviditet.

Vælg dato

Vælg uge og se barnets udvikling

Ultralydsscanning

Dit barn måler ca. 13 centimeter og vejer næsten 100 gram. Ved en gennemgang af barnet nu, vil man måle barnets hovede, mave samt lårben for at beregne barnets gestationsalder og terminsdato. Der ses og høres hjertelyd under scanningen. Desuden er flere organer ved at være så udviklet, at de sagtens kan ses under scanningen. Barnets hoved, hjerte, mavesæk samt blære ses tydeligt. Også fingre og tæer kan ofte ses, og der kan tælles antal. Ved denne scanning er det skønt at se, hvor aktiv barnet er, da der er så god plads i livmoderen. Ved en scanning kan hele barnet ses på scanningsbilledet, og da der er forholdsvis meget fostervand, opnås der flotte billeder og sekvenser ved en 3D/4D scanning. 
Ønsker man en tryghedspakke er det nu et godt tidspunkt at få sin første eller anden scanning.
Læs mere om 2d scanning her
Læs mere om 3d scanning her
Læs mere om vores tryghedspakke her

Barnets udvikling

Knoglerne bliver hårdere for hver dag. Benene er nu længere end armene, og barnet bevæger arme og ben hyppigt, især fordi der stadig er masser af plads til at bevæge sig i livmoderen. Fingernegle og tånegle vokser også og faktisk har nogle babyer brug for at få klippet negle lige efter fødslen.  

Din krop

Ikke kun din krop er belastet - du kan pludselig have udsving i humøret, og det kan være svært at finde ud af, hvad der sker. Din partners omsorg kan derfor have stor betydning for dig, da han kan være en hjælp på de dage, hvor du føler dig ekstra sårbar.
Har du en tilstoppet næse eller næseblod? Som nævnt tidligere, stiger din blodvolumen 40% - 50%. Dette påvirker dit østrogen niveau, som fører til, at dine membraner i næsen svulmer. Denne øgede blodvolumen medfører også, at dit hjerte skal arbejde hårdere for at understøtte din graviditet. Dette er ikke et problem for et sundt hjerte. 
Dine ledbånd fortsætter med at strækkes, og du kan føle ubehag og smerter i maven.