Forældreudsagn

Her er samlet en række fortællinger fra forældre, der har været til scanning hos Scanningsklinikken. Læs deres forskellige fortællinger om deres oplevelse af scanningen og hvad det har betydet.

Therese og Mathias fortæller om deres oplevelse hos Scanningsklinikken

 

3D scanning gav tryghed og glæde

Racerkører Jason Watt og hans kone Sara snød og "pakkede op" før tid,da de så deres ufødte søn, Silas, på en 3D scanning i 29. uge. Det gav ro i sindet og indblik i den lilles personlighed.

Det var en stor dag, da familien Watt så deres lille søn Silas for første gang på en 3D scanning to måneder før selve fødslen.

"På 3D scanningen fik han personlighed. Vi kunne se hele hans lille ansigt og fandt ud af, at hans næse lignede min på en prik,"fortæller en begejstret Jason Watt.

Det grinede familien meget af og særligt for Jasons to andre børn Filuca og Noah, gav Saras store mave pludselig mening: "Med et blev det virkeligt for dem, at de skulle være store søskende. De kunne se deres lillebror og for os som familie, var det en fantastisk god oplevelse,"siger Sara Watt.

Tryghed før fødslen

Det bedste for familien var dog uden tvivl trygheden i at se, at Silas havde det godt derinde:

"Hos Scanningsklinikken gav de sig rigtig god tid til at tjekke på alle leder og kanter. Vi fik en rigtig god behandling og bekræftelse på, at vores lille dreng havde det godt. Det gjorde os naturligvis rigtig glade, men det gav også mig en masse ro i sindet inden fødslen," husker Sara Watt, der var førstegangsfødende.

Under scanningen så familien udover kønnet og den karakteristiske næse bl.a. hjertet, blæren og rygsøjlen.

"Det var super god mental pleje. Til den almindelige 2D scanning på hospitalet gik det hele meget stærkere. Her fortalte de os, at alt så fint ud, og at vi med stor sandsynlighed ventede en dreng, men de kunne ikke garantere noget. Hos Scanningsklinikken var den situation helt anderledes," siger Jason Watt.

En positiv oplevelse

Samtidigt var situationen helt unik for familien, fordi de kom tættere på Silas og fik stillet lidt af deres enorme nysgerrighed:

"Som forældre er man jo frygtelig utålmodig og spændt inden fødslen. Ved at snyde lidt og pakke op før tid fik vi en utrolig positiv oplevelse, som jeg kun kan anbefale andre," siger Jason Watt, der selv var blevet anbefalet 3D scanningen af nogle venner.

I dag efter en veloverstået fødsel og et endnu bedre kendskab til deres lille dreng glæder parret sig til om nogle år at vise Silas billedserien og hele DVD’en fra scanningsseancen

Tilbage til toppen

3D scanningen gjorde graviditeten håndgribelig på en fælles måde

Frank Høj besøgte Scanningsklinikken i 23. uge til parrets første 3D/4D scanning, hvor de fik en fantastisk kig ind til den lille. "Vi havde helt fra starten af graviditeten stort fokus på den lille. Vi var meget nysgerrige og ville gerne følge den lille på tætteste hold. Vores første tredimensionelle kig ind til vores lille dreng var simpelthen en af de største oplevelser. Klart en oplevelse jeg vil anbefale alle gravide par".

Fantastisk at se vores lille dreng i fuld vigør

Frank fortæller, "for mig har de tydelige 3D billeder betydet, at jeg har kunne forholde mig til min lille dreng på en helt ny og fantastisk måde. At se et helt lille velproportioneret menneske, med små fine fingre og det perfekte lille ansigt var fuldstændigt vildt. Alt det jeg kunne se - et helt lille menneske, bare i miniudgave. Det lyder måske lidt fjollet, men det er da helt vildt at sidde og beundre ens lille barn, og se en del af sig selv udenfor sig selv" siger Frank og griner lidt af sig selv "sikke filosofisk man dog pludselig kan blive". "Nej helt alvorligt, så mener jeg, at det er helt vildt, og det har virkelig forstærket mig i min rolle som far. Jeg var helt sikkert meget rørt og overvældet, da vi første gang havde besøgt Scanningsklinikken".

3D scanning en uge før termin

Parret besøger Scanningsklinikken igen i 39. uge til en 3D scanning af deres lille dreng, de nu har beslutte skal hedde Holger.

"Det er dejligt at se ham igen, og se at han vokser, som han skal, og at han ligger fint med hovedet nedad og er klar til fødslen. Det er betryggende at se nu, hvor der ikke er mange dage til, at vi skal se ham", siger Frank og fortsætter "Vi føler absolut en langt større tilknytning til vores lille Holger efter disse scanninger".

Scanningerne har bragt os tættere sammen om graviditeten

"Jeg føler helt sikkert, at scanningerne har været en god måde til at bringe os tættere sammen om graviditeten. Jeg har helt klart haft stor gavn af denne visuelle del, da jeg forinden måske havde lidt svært ved forholde mig til vores lille barn i maven. Det har også været super rart at kunne have billederne med, når jeg har været afsted ude at rejse" fortæller en følelsesladet Frank.

"Det har også været dejligt, at vi har kunne vise vores lille dreng til familien, og at vi ved, at han engang kan se sig selv i mors mave. Vi vil helt klart anbefale andre at opleve deres barn i 3D/4D. Det har været en helt fantastisk måde at opleve ham på, og nu glæder vi os bare rigtig meget at se ham helt rigtigt", slutter Frank. 

Tilbage til toppen

Fantastisk at se vores lille dreng i fuld vigør

Hun skal lige vågne Anette Romanski er kommet til en 3D/4D scanning i 30. uge hos Scanningsklinikken. Anette Romanski venter en lille pige. Dette blev allerede identificeret ved uge 19-scanningen på sygehuset. Den lille pige viser sig dog i starten lidt sky. Hun har placeret sig med ryggen til scanningsinstrumentet, tilsyneladende uden planer om at vende sig. Men efter nogle minutter er den lille vågen. Hun smasker lidt, gaber højt og ender i et bredt, tilfreds smil.

Har gode kinder

Anette Romanski, 32 år, griner og får blanke øjne, mens hun følger begivenhederne på en fjernsynsskærm over undersøgelses-briksen.

>>Hun har gode kinder. Det havde jeg også, da jeg var lille,<< siger den 32-årige kvinde, der er gravid for første gang.

Hun betaler gerne 1400 kr. for at opleve en 3D og 4D scanning.

>>Det er stort at se den almindelige 2D-scanning på sygehuset, men 3D scanningen er endnu mere fascinerende. Jeg er meget nysgerrig og vil vide så meget som muligt om mit barn. Så er det helt fantastisk at kunne se hendes ansigt og se, hvordan hun gaber og kører rundt med hænderne,<< siger Anette Romanski, der også finder tryghed i at blive scannet.

For to uger siden blev hun indlagt efter at have blødt og haft hyppige plukveer. Frygten var, at fødslen skulle gå i gang.

>>Der skete ikke noget, men alligevel er det nu rart at kunne høre hendes hjertelyd og se med mine egne øjne, at hun har det godt derinde. Når jeg på denne måde kan se hendes ansigt, kan jeg jo også udelukke, at hun for eksempel har læbespalte,<< siger Anette Romanski.

Rynker på næsen

Den lille pige er nu vågnet godt og grundig op. Hun skifter hele tiden position. Hun rynker lidt på næsen. Hænderne er ivrige og ryger op til munden.

>>Det er Michaels mund,<< udbryder Anette Romanski og tilføjer, at Michael er faderen.
>>Hun har fået hans fyldige læber. Det er helt tydeligt.<<

Anette Romanski er alene til scanningen, men hendes mand får muligheden for senere selv at forvisse sig om, at hans kommende datter bærer hans træk. Hele seancen optages nemlig på DVD, som man får med sig fra klinikken.

>>Senere bliver det sikkert også sjovt for vores datter at se dvd’en fra dengang, hun lå inde i mors mave,<< forudser Anette Romanski.

>>Flere spørger, hvorfor jeg vil kende kønnet, og antyder, at der går noget spænding væk fra fødslen. Men jeg kan ikke se, hvorfor jeg ikke lige så godt kan få overraskelsen med kønnet nu. Jeg er sikker på, at fødslen nok skal blive spændende nok i sig selv. Også selv om jeg kender kønnet og har fået en ide om, hvordan hun ser ud. Det giver mig en større samhørighed med mit barn nu og her.<<

Uddrag af artikel fra Jyllands-Posten af Martin Johansen

Tilbage til toppen

Som at se ind i maven

Det er en helt anden oplevelse af graviditeten at se barnet rigtigt, som det ser ud i livmoderen, fortæller to kommende forældre efter at have været til 3D/4D scanning hos Scanningsklinikken.

Man kan se det hele. Næsens krumning, fingrene, den lille mund, kønnet, de små ben. En 4D scanning viser babyen fuldstændig som den ser ud og bevæger sig inde i maven, og Susanne Lund er overvældet. Susanne Lund er gravid i 25. uge og har nu oplevet sin ufødte søn ved en 3D/4D scanning for anden gang.

>>Det er helt utroligt at se ham rigtigt. Han ligner sin far. Jeg er kunstig befrugtet, og det giver mig en tryggere og roligere graviditet, at jeg kan se, at han ligger der og har det godt,<< siger Susanne Lund.

Kunstig befrugtning er temmelig uromantisk. Men Susanne brugte scanningen til at styrke romantikken:

>>Da vi blev gift for nylig, havde jeg været omkring Scanningsklinikken, så jeg vidste, at det var en dreng. Derfor var ”det blå” på min brudekjole et par bittesmå sokker, som min mand skulle finde i mit strømpebånd under bryllupsmiddagen. Jeg har aldrig set ham så rørt. Han fik også et gavekort til en 3D/4D scanning i morgengave, og det nød vi meget,<< fortæller Susanne Lund.

Stor betydning for mænd

>>For mange mænd kan det være sværere at forholde sig til graviditeten og det lille barn, som ligger inde i maven. Mange bliver meget rørt over at se barnet,<< forklarer Rikke Nielsen fra Scanningsklinikken.

Det kan Thomas Pedersen bekræfte:

>>Vi venter barn nummer tre, men jeg har langt mere føling med denne graviditet, end jeg har med de to foregående. Det er mere spændende, fordi jeg har set vores lille dreng på 3D og 4D scanningen. På hospitalets 2D scanner havde jeg svært ved at se noget, men hos Scanningsklinikken kunne jeg se alt, selv hvem han ligner. Det var en fantastisk god oplevelse. Vi havde hele tre kvarterer at nyde ham i, og vi fik en DVD med scanningen med hjem, så nu har familien også set ham,<< smiler han.

Interview af journalist Jonna Toft

Tilbage til toppen