Uge 11

Følg din graviditet of dit barns udvikling - uge for uge - hele vejen gennem din graviditet.

Vælg dato

Vælg uge og se barnets udvikling

Ultralydsscanning

Dit barn er nu ca. tre cm. fra hoved til hale (CRL – Crown Rump Length) og vejer ca. 8 gram. Ved en 2d scanning kan vi identificere det levedygtige foster og se hjerteblink. Vi kan se, om der et eller flere fostre og om fosteret er placeret inde eller ude for livmoderen. Da barnet nu drikker af fostervandet, kan vi være heldige at se både barnets mavesæk og urinblære. Barnet er begyndt at bevæge sig meget, så ved scanning kan vi se barnet bevæge arme og ben samt vende sig rundt i livmoderen.
Hvis du vælger en tidlig scanning, er det vigtigt, at du møder op til scanningen med fyldt blære. Fra denne uge 11 er det muligt at måle barnets nakkefold. Ved måling af barnets nakkefold kan man sammen med en blodprøve fra moderen samt hendes alder lave en sandsynlighedsberegning for, om barnets har risiko for Downs syndrom. Denne nakkefoldsscanning skal foretages mellem 11+0 til 13+6. Alle gravide tilbydes denne scanning på deres hjemsygehus.
Man kan allerede nu se nogle fine billeder og sekvenser i 3D/4D, men kommer man til en scanning nu, skal man naturligvis være indstillet på, at barnet endnu ikke ligner et fuldbårent barn.
Ønsker man en tryghedspakke er det nu et godt tidspunkt at starte med første scanning.
Læs mere om 2d scanning her
Læs mere om 3d scanning her
Læs mere om vores tryghedspakke her

Barnets udvikling

Fingerneglene og håret er begyndt at komme frem. Barnet kan åbne munden og kan nu ligge og sutte, synke og gabe. Livmoderen når nu op over kønsbenet. Den tynde cellehinde, der omgiver barnet, begynder at omdannes til over- og underhud. Hjertet pumper blod til de indre organer og til navlesnoren, der overfører blodet til moderkagen.

Din krop

Har du haft kvalme og været ramt af massiv træthed, så oplever du sandsynligvis, at det er ved at aftage. 
Du har måske haft næseblod, eller måske begynder dit tandkød at bløde, når du børster tænder. Det skyldes din forøgede blodmængde i din krop og hormonernes påvirkning af slimhinderne.