Uge for uge kalender

Fantastisk udvikling

Uge for uge kalender 

Se barnets udvikling

Timeld uge-for-uge kalenderen

Indtast din E-mail og hold dig opdateret

Ultralydsscanningen

Barnet vejer nu omkring 3400 gram og måler ca. 50 cm i fuld længde. Ved en scanning nu måles barnets hoved, mave samt lårben, så størrelse og vægt kan beregnes. Det vurderes om barnet står korrekt for fødslen. Barnet fylder nu det meste af livmoderen og dette ses også ved scanningen ved, at der er meget lidt plads tilbage rundt om den lille. Barnet vil ligge tæt op ad livmodervæggen og vil ligge godt krummet sammen for at kunne være i den trange livmoder.

Går du med tanker om hvordan barnet ligger i forhold til vaginal fødsel, kan vi se det ved en ultralydsscanning lige nu. Måske har vi ikke lige den tid, der passer dig/jer - men ring til os, og vi vil gøre alt for at finde en tid til jer. Se ledige tider til tilvækstscanning >. Ring til os her >.

Barnets udvikling

Næsten alt barnets lanugohår er væk nu, hvor fødslen er tæt på. Lanugohår flyder i fostervandet og bliver slugt af barnet. Lanugohåret ender i barnets fordøjelsessystem og indgår senere i barnets første afføring - meconium. Barnets navlesnor er omkring lige så lang som barnet selv, og moderkagen vil ved fødslen veje ca. 1/5 til 1/6 af barnets vægt. Moderkagen vejer ca. mellem 500-800 gram og er ca. 3 cm tyk. Barnet tager ca. 30 gram på om dagen og anlægger kulhydratdepoter, som sikrer barnet næring de første dage efter fødslen. Barnet ligger nu fuldbårent klar i livmoderen - klar til den forestående fødsel.

Din krop

Måske kan du nu mærke, at din mave er sunket, og at du har fået lidt bedre plads til dine lunger. Dette medfører, at din vejrtrækning ikke længere er så besværet. Nogen gravide har nu mange gener af graviditeten, mens andre stadig har det godt. For de fleste gravide begynder tankerne nu at kredse om den forstående fødsel. Der er ingen, der kan sige, hvornår fødslen går i gang. Forskere har en teori om, at det er barnet, der reagere på de trange forhold i livmoderen ved at producere nogle hormoner, der sætter fødslen i gang. Men ingen ved det med sikkerhed. Men fødslen kan blive i dag, i morgen eller flere dage efter terminen. Og netop disse tanker fylder for mange gravide rigtig meget i denne uge.