Uge 30

Følg din graviditet of dit barns udvikling - uge for uge - hele vejen gennem din graviditet.

Vælg dato

Vælg uge og se barnets udvikling

Ultralydsscanningen

 

Barnet vejer nu ca. 1600 gram og måler 37 cm i fuld længde. Barnet er blevet stort og fyldigt. Fedtlaget under huden vokser nu hurtigt og får barnet til at se mere fyldigt og fuldbårent ud. Dette ses især ved en 3D/4D scanning, hvor barnets fine ansigt nu virkelig er buttet at se på. De personlige træk er ligeledes på plads, så opleves barnet nu, vil den lille være genkendelig ved fødslen. Da barnet ofte drikker meget og hurtigt nu, ses det under scanningen tit, at barnet har hikke. Desuden ses der vejrtrækningsøvelser, da barnet øver sig ihærdigt på sin vejrtrækning ved aktivt at bruge mellemgulvsmuskulaturen.

Læs mere om 3D/4D scanning her.

 

Barnets udvikling

Barnets knogler er fuldt udviklet, men er dog stadige bløde og bøjelige. Netop dette gør det muligt, for det nu forholdsvise store barn, at ligge i livmoderen. Barnet ligger ofte i meget adrætte positioner med fx arme og ben oppe over hovedet for at kunne være i livmoderen. Barnets knoglemarv overtager nu opgaven med at producere røde blodlegemer fra leveren.

Din krop

Da barnet nu er så stort, kan du ofte mærke den lille sparke og flytte rundt på sig i livmoderen. Men der kommer en ændring i barnets bevægemønster, da den lille begynder at rotere mindre, i takt med at pladsen bliver mindre. Fra at barnet hele tiden har flyttet på sig, er det nu normalt at opleve lidt mindre aktivitet og mindre rotation. Til gengæld vil de spark du mærker ofte føles hårdere og kraftigere, da den lille nu er blevet stærkere.