Uge for uge kalender
Fantastisk udvikling
Uge for uge kalender
Se barnets udvikling
Timeld uge-for-uge kalenderen
Indtast din E-mail og hold dig opdateret
Ultralydsscanningen
Barnet vejer i denne uge ca. 700 gram og måler ca 27 cm i længden. Ved en scanning ses det nu, at barnet virkelig må ligge godt krummet sammen, og ofte ligger barnet i meget adrætte positioner. Nogle børn skifter position ofte, mens andre finder ynglingsmåder at ligge på i livmoderen. Der er flere forhold, som spiller ind i forhold barnets aktivitet. Både pladsen i livmoderen og moderkagens placering kan have indflydelse på, hvor meget barnet flytter sig rundt. Både i 2D og 3D/4D er det helt fantastisk at se barnet nu. Barnet er blevet fyldig med runde kinder, og begyndende særegne træk kommer til udtryk. I en dog mindre og tyndere udgave ser barnet altså ud, som det vil gøre, når det bliver født. Dette er en helt optimal uge for en 3D/4D scanning, hvis du venter tvillinger. Læs mere om 3D/4D scanning >
Barnets udvikling
Barnets vitale organer er nu så udviklet, at der er overlevelsesmulighed. Dog er lungerne ikke fuldt udviklet, så uden hjælp ved en for tidlig fødsel, kan barnet ikke overleve. For hver uge, der nu går, bliver overlevelses procenten, ved for tidlig fødsels, betragtelig højere.
Barnet er nu begyndt at reagere på lyde. Især mors stemme vil den lille kunne genkende efter fødslen, men også andres stemmer eller lyde kan den lille registrere nu. Så man kan sagtens spille musik for den lille, hvis man ønsker at gøre den tryg ved noget bestemt musik.
Din krop
Du vil nu kunne mærke, at den øverste del af din livmoder (fundus) når op til din navle. Dog kan ens fundus-symfuse mål godt variere fra kvinde til kvinde og fra eventuelle tidligere graviditeter. Ved 1. graviditet er ens livmoder spændt og fast, hvor den ved 2. eller 3. graviditet vil l give sig hurtigere, da den nu er blødere og mere elastisk. Så et stort fundus-symfuse mål er ikke nødvendigvis tegn på, at barnet er stort.
Nogen oplever nu plukkeveer. Plukkeveer er muskelsammentrækninger af livmoderen og er med til at forberede livmoderen til fødslen. Dog skal man ikke have mere end 6 plukkeveer i timen. Har du allerede nu mange plukkeveer, bør du tale med din egen læge eller jordemoder hvor mange og hvor ofte, du oplever plukkeveer.
Som gravid er der risiko for at få åreknuder og hæmorider. Dette skyldes, at livmoderen trykker på blodkarrene i bækkenet, og at dit tilbageløb forringes således at blodet risikerer at stase op i dine vener. Du kan afhjælpe dette ved at lave venepumpeøvelser og evt. hæve sengens fodende.