Uge for uge kalender

Fantastisk udvikling

Uge for uge kalender 

Se barnets udvikling

Timeld uge-for-uge kalenderen

Indtast din E-mail og hold dig opdateret

Ultralydsscanning

2. trimester starter. Dit barn er nu ca. seks cm. fra hoved til hale. Ved en 2d scanning kan vi identificere det levedygtige foster og ser hjerteblink. Vi kan se, om der et eller flere fostre, og om fosteret er placeret inde eller ude for livmoderen. Det lille barn er meget aktivt og bevæger sig meget rundt i livmoderen. Barnet ser mere lang og slank ud nu, og tarmene ligger nu på plads i kroppen, og den frie navlesnor slutter tæt til maven. 
Hvis du vælger en tidlig scanning, er det vigtigt, at du møder op til scanningen med fyldt blære. 
Man kan allerede nu se nogle fine billeder og sekvenser i 3D/4D, men kommer man til en scanning nu, skal man naturligvis være indstillet på, at barnet langt fra ligner et fuldbårent barn.  
Læs mere om 2d scanning > 
Læs mere om 3d scanning >

Barnets udvikling

Som barnet fortsætter med at udvikles, begynder stemmebåndene nu at dannes. Ansigtet begynder mere og mere at ligne en fuldbåren, som øjnene begynder at nærme sig hinanden i stedet for at være på siden af hovedet. Ørerne flytter sig til normal stilling. Tarmene bevæger sig længere ind i babyens krop - leveren begynder at udskille galde og bugspytkirtlen begynder at producere insulin. Barnet er omgivet af ca. 60 ml fostervand. 
Det er nu, du kan få foretaget en undersøgelse af risikoen for Downs syndrom af fosteret på sygehuset. Undersøgelsen består af en blodprøve fra den gravide samt en scanning af fosteret - også kaldet nakkefoldsscanningen. Der afgives et samlet svar på de to undersøgelser i form af et risikotal. Dette risikotal kan variere ved gentagende scanninger med beregninger og i tidsintervallet fra 11+0 til 13+6, hvor nakkefolden kan måles. Hos Scanningsklinikken tilbyder vi ikke nakkefoldsscanning, men har i stedet Nifty Test Pro, som er en NIPT, der er en langt mere præcis screeningsmetode.

Din krop

Du er nået over den kritiske fase - tillykke. Langt de fleste aborter sker inden for de første tre måneder. Desuden synes de fleste gravide, at de midterste tre måneder i graviditeten er de bedste. Nu får din krops forandringer for alvor fart på i takt med, at dit barn vokser. Håber du kan nyde alle disse forandringerne.

Nakkefoldsscanning eller NIPT test?

NIPT eller Non-Invasive Prenatal Test kan laves fra uge10+0.  Nifty Test Pro er baseret på de nyeste fremskridt indenfor ikke-invasiv prænatal test. Det er en nem og sikker blodprøvetest, der er afprøvet i videnskabelige undersøgelser for at vurdere risikoen for visse trisomier hos fosteret. En screening, der er langt mere præcis end den du præsenteres for i forbindelse med nakkefoldsscanningen.