Uge 13

Følg din graviditet of dit barns udvikling - uge for uge - hele vejen gennem din graviditet.

Vælg dato

Vælg uge og se barnets udvikling

Ultralydsscanning

2. trimester starter. Dit barn er nu ca. seks cm. fra hoved til hale. Ved en 2d scanning kan vi identificere det levedygtige foster og se hjerteblink. Vi kan se, om der et eller flere fostre, og om fosteret er placeret inde eller ude for livmoderen. Det lille barn er meget aktivt og bevæger sig meget rundt i livmoderen. Barnet ser mere lang og slank ud nu, og tarmene ligger nu på plads i kroppen, og den frie navlesnor slutter tæt til maven.
Hvis du vælger en tidlig scanning, er det vigtigt, at du møder op til scanningen med fyldt blære.
Man kan allerede nu se nogle fine billeder og sekvenser i 3D/4D, men kommer man til en scanning nu, skal man naturligvis være indstillet på, at barnet langt fra ligner et fuldbårent barn. Ønsker man en tryghedspakke er det nu et godt tidspunkt at starte med første scanning.
Læs mere om 2d scanning her
Læs mere om 3d scanning her
Læs mere om vores tryghedspakke her

Barnets udvikling

Som barnet fortsætter med at udvikles, begynder stemmebåndene nu at dannes. Ansigtet begynder mere og mere at ligne en fuldbåren, som øjnene begynder at nærme sig hinanden i stedet for at være på siden af hovedet. Ørerne flytter sig til normal stilling. Tarmene bevæger sig længere ind i babyens krop - leveren begynder at udskille galde og bugspytkirtlen begynder at producere insulin. Barnet er omgivet af ca. 60 ml fostervand.
Det er nu, du kan få foretaget en undersøgelse af risikoen for Downs syndrom af fosteret på sygehuset. Undersøgelsen består af en blodprøve fra den gravide samt en scanning af fosteret - også kaldet nakkefoldsscanningen. Der afgives et samlet svar på de to undersøgelser i form af et risikotal. Dette risikotal kan variere ved gentagende scanninger med beregninger og i tidsintervallet fra 11+0 til 13+6, hvor nakkefolden kan måles. Hos Scanningsklinikken tilbyder vi ikke nakkefoldsscanning, da det er scanningen med risikoberegningen fra sygehuset, der gælder.

Din krop

Du er nået over den kritiske fase - tillykke. Langt de fleste aborter sker inden for de første tre måneder. Desuden synes de fleste gravide, at de midterste tre måneder i graviditeten er de bedste. Nu får din krops forandringer for alvor fart på i takt med, at dit barn vokser. Håber du kan nyde alle disse forandringerne.