Uge 14+0 - 18+6

Kønsscanning, tidlig gennemscanning samt 3D/4D scanning

Uge 14+0 - 18+6

Stor aktivitet i maven men aftagende graviditetssymptomer 
Der er i disse uger stor aktivitet inde i maven. Det er dog langt de færreste gravide, der endnu selv mærker al denne aktivitet. Fra man begynder at mærke barnet sparke, oplever mange som regel en helt anden tryghed, ved nu selv at kunne følge med i barnets rytme. Men tiden indtil man selv mærker barnet føles ofte lang, og derfor oplever mange et stort behov for en ekstra scanning i denne periode. I denne periode kan vi gennemføre Tilvækstscanning, Kønsscanning, Tidlig gennemscanning samt 3D/4D Scanning.

Kønsscanning (2D, Type I) 
Rigtig mange gravide par er nysgerrige efter at kende kønnet på deres lille vidunder. Fra uge 14+0 er garanti for identificering af køn inkluderet i alle vores scanningsydelser. Garantien gælder, at kan kønnet ikke identificeres med sikkerhed, giver vi en ny tid til genscanning uden beregning. I langt de fleste tilfælde kan kønnet identificeres første gang. Der er dog få tilfælde, hvor barnet er aldeles usamarbejdsvillig og gemmer for kønnet med arme, ben eller navlesnor. Hvor vi ikke kan identificere kønnet med sikkerhed, undlader vi at gætte og giver en ny tid til genscanning. Det er ekstrem sjældent, at vi tager fejl af kønnet - langt under 1 ud af 1000.  
2D kønsscanning initieres med en kort 2D vægtscanning (tilvækstscanning). Vi måler barnets hoved, mave og lårben, så vægt og termin kan beregnes. Vi ser barnets vægt afbilledet i vækstkurve i rapporten. Der er afsat et kvarter til scanningen. Ved kønsscanning får du billeder og vækstrapport på print samt tilsendt pr. mail. Desuden får du en gender reveal ballon - ballon med konfetti i enten lyserød eller lyseblå.

Tidlig gennemscanning (2D, Type II) 
Ved 2D tidlig gennemscanning laves der vækst- samt terminsberegning. Vi ser hjerteblink og hører hjertelyd. Derudover gennemføres en systematisk gennemscanning af barnets organer. Ikke alle organer er fuldt udviklet i perioden fra 15.-19. uge, men vi kontrollerer det, der er muligt i den pågældende uge. 
Vi måler barnets hoved (BPD samt OFD), barnets lårbenslængde(FL), samt barnets mavestørrelse (APAD og TAD) til beregning af barnets vægt og termin. Vi ser om barnet har udviklet sig normalt svarende til den uge, barnet er i. Vi kigger barnets hoved, hjerte, mave, nyrer, blære og ryg. Begge arme og ben ses. Vi ser navlesnoren, dets indgang i maven samt dets kar, og vi oplyser om moderkagens placering i livmoderen. Med hjem fra scanningen får I billeder og vækstrapport med på print. Desuden alle billeder samt hele scanningssekvensen med speak tilsendt pr. mail. 

3D/4D Scanning (Type I eller Type II) 
Ved 3D/4D scanning i disse uger, vil vi kunne se barnet i fuld størrelse på skærmen. Barnet er ofte yderst aktiv i denne periode, og man kan med stor fascination opleve barnet i 3D/4D. I 3D/4D vil man se fine billeder, da der er rigeligt med fostervand og plads, som gør scanningsforholdende ideelle. Man skal ved 3D/4D scanning i denne tidlige periode være indstillet på, at barnet stadig er meget slank og fin at se på. Først senere i graviditeten vil barnet få så megen fylde, at det ligner en fuldbåren.  

Vi starter med i 2D at måle barnet, så vi kan se, om barnet har den rette størrelse svarende til den pågældende uge. Vi måler barnets hoved (BPD og OFD), lårben (FL) og mave (APAD og TAD) til beregning af vægt og termin. Vi ser efter hjerteblink og hører hjertelyden. Efter vægt og terminsberegning i 2D, går vi over til at se og opleve barnet i 3D/4D (har man valg 3D/4D Scanning Type II laves først systematisk 2D kontrolscanning for misdannelser, jf. Tidlig gennemscanning). Barnet er yderst fleksibelt og adræt, hvorfor man ofte vil se og opleve barnet i mange forskellige positioner. Barnet kan også drikke af fostervandet eller ligge og smaske, gabe eller lege med navlesnoren. Med hjem fra scanningen får I billeder og vækstrapport på print. Ved 3D/4D Scanning (stor) desuden alle billeder samt hele scanningssekvensen med speak tilsendt pr. mail.