Uge 25

Følg din graviditet of dit barns udvikling - uge for uge - hele vejen gennem din graviditet.

Vælg dato

Vælg uge og se barnets udvikling

Ultralydsscanningen

 

Barnet vejer nu knap 800 gram og måler ca. 29 i fuld længde. Det vil især ved en 3D/4D scanning kunne ses, at ansigtet er ved at blive rundere og mere fyldigt. Under 2D scanningen kan man se øjenlinserne bevæge sig under de stadig lukkede øje. Det er først fra næste uge, at barnet fysisk bliver i stand til at åbne og lukke øjnene. Ved en scanning kan man se barnets kraftige navlesnor. Barnet vil ligge og sno sig ind og ud af navlesnoren konstant. Blodkarerne i den fleksible navlesnor ligger i en geléagtig masse. Dette sikrer, at der ikke opstår knuder, der kan standse blodtilførslen til barnet. Navlesnoren er ca.50-60 cm lang. Ved scanningen tjekkes altid om der er alle 3 kar i barnets navlesnor.

Læs mere om vores 2D scanning her.

Læs mere om målinger der foretages under scanningen her.

 

Barnets udvikling

Barnet kan mærke om mor er glad, eller om hun bliver forskrækket. Den hormonfrigivelse, der sker når fx mor er glad, overføres via moderkagen til barnet. Når mor er glad frigives endorfiner, mens der frigives adrenalin, hvis mor forskrækkes. 
Barnet vokser hurtigt nu, og knoglerne er ved at blive faste/hårde. Det stof, der sørger for, at lungerne folder sig ud ved fødslen, er ved at blive dannet. De permanente tandanlæg i gummerne er også ved at dannes.

Din krop

Det er meget forskelligt, hvor meget en gravid tager på i løbet af en graviditet. Derfor kan man heller ikke sige helt nøjagtigt, hvor de ekstra kilo sætter sig, men et eksempel kunne være en gravid, der tog 13 kilo på gennem hendes graviditet. Heraf vil barnet veje 3,4 kg, moderkagen 0,7 kilo, fostervand 1 kilo, livmodervæg 1 kilo, brystvækst 1 kilo, mors blodsystem 1,4 kilo, øget væskeophobning 1,5 kilo og mors fedtdepoter 3 kilo. Det er altså en stor udfordring for kroppen at gennemgå en graviditet. Derfor er det også godt at holde sig i gang uden at overbelaste kroppen. Men en god fysisk form kan også være gavnlig for fødselsforløbet. De ekstra kilo belaster dine knogler og led, hvorfor du kan opleve smerter og ubehag.