Uge for uge kalender
Fantastisk udvikling
Uge for uge kalender
Se barnets udvikling
Timeld uge-for-uge kalenderen
Indtast din E-mail og hold dig opdateret
Ægget er befrugtet, og du er gravid!
Tillykke! Det er lykkes for 1 ud af flere millioner sædceller at befrugte dit ene æg. I de næste 38 graviditetsuger vil du opleve mange kropslige forandringer i takt med din babys udvikling uge for uge.
Første tegn kan være en lille blødning en uge før din forventede menstruation, fordi gravidhormonet hcg ikke er højt nok endnu til at forhindre blødningen.
Barnets udvikling
Kønnet er nu bestemt.
Nu er en sædcelle trængt ind i ægget, og om det bliver en dreng eller pige er nu allerede afgjort. Både ægget og sædcellen består af 22 kromosomer plus det 23. kønskromosom, som ved befrugtningen smelter sammen til kromosompar. Mens æggets kønskromosom består af to x’ er, består sædcellens af et x og et y, så det er altså sædcellen, der afgør, om du er gravid med en dreng (xy) eller en pige (xx). På sin rejse ned til livmoderen deler zygoten (det befrugtede æg) sig igen og igen. Cellerne begynder at specialisere sig, så hver celle har en funktion. Nogle celler bliver til det kommende foster. Andre celler er forstadier til moderkagen. Livmoderen har en velforberedt slimhinde, og her sætter det befrugtede æg sig fast. Der, hvor det sætter sig fast, dannes moderkagen. Det er oftest i den øverste del af livmoderen. Her dannes hormonet progesteron, og koncentrationen stiger hurtigt. Progesteronets opgave er at "holde på" graviditeten og sikre, at livmoderens slimhinde kan udvikle sig og være egnet til, at ægget bliver siddende fast. Der sendes signaler til hypofysen og æggestokkene om, at du er gravid, og at der ikke behøves nye ægløsninger. Dermed heller ingen menstruationer.
Symptomer på at du kan være gravid
Du ved endnu ikke, at du er gravid, men da dine hormoner kører på højtryk, kan du begynde at få forskellige symptomer. De fleste oplever ingen forandring, mens nogle oplever en eller flere symptomer.
Kvinder er vidt forskellige, og reagerer også vidt forskelligt på graviditeten, og det kan endda sagtens være forskellig fra graviditet til graviditet. Så fordi du reagerede på en måde under din første eller en tidligere graviditet, behøver du ikke nødvendigvis at reagere på samme måde under denne graviditet.
Hvis du normalt har bestemte symptomer op til en menstruation, kan det være at symptomerne er kraftigere end normalt, fordi der er indtrådt en graviditet, men du kan dog også opleve det stik modsatte. Der er ved at ske en stor forvandling i og med din krop, og den arbejder på højtryk for at give dit kommende barn de allerbedste betingelser. På dette tidspunkt er der nogle kvinder, som får nogle små tegn på, at der er noget på i gang.
Dine bryster: Allerede få dage efter befrugtningen er sket, kan du måske begynde at få forandringer i brysterne.
Træthed, hovedpine og tisser ofte: Du føler dig måske mere træt i denne uge, end du plejer at gøre. Du har måske også hovedpine. Allerede sidst i denne uge kan det være, at du oftere skal på toilettet (hyppig vandladning).
Humørsvingninger og underlig smag i munden:Du kan også opleve at du har enorme humørsvingninger. Den ene øjeblik kan du være ked af det, og det næste øjeblik jublende glad og lykkelig. Du har måske også en underlig "metallisk" smag i munden.
Er du gravid ?
Nogle vælger allerede at tage en graviditetstest i denne uge, og i langt de fleste tilfælde er testen "falsk" negativ. "Falsk", fordi du jo rent faktisk er gravid, men din urin indeholder blot ikke nok hormon (hcg) til, at testen kan give udslag. Det befrugtede æg begynder at producere hormonet hcg (human chorion gonadotropin), som i daglig tale kaldes for graviditetshormonet, når det befrugtede æg har sat sig fast i livmoderen. De næste mange uger indtil sidst i 1. trimester, vil mængden af hcg stige hurtigt og vil fordobles hver gang, der er gået ca. 3 døgn. Derfor vil en del kvinder også sagtens kunne opleve at få en negativ graviditetstest den ene dag, og kun kort tid efter opleve, at graviditetstesten pludselig er positiv.