Uge for uge kalender

Fantastisk udvikling

Uge for uge kalender 

Se barnets udvikling

Timeld uge-for-uge kalenderen

Indtast din E-mail og hold dig opdateret

Ultralydsscanning

Dit barn er nu ca. syv cm. fra hoved til hale. Fra 14. uge er det muligt ved ultralyd at måle flere mål på barnet. Man måler nu ikke længere barnet fra hoved til hale, men måler barnets hoved, mave og lårben for at fastlægge barnets gestationsalder samt udregne terminsdato. Vi ser og lytter barnets hjertelyd og følger dets bevægelser i livmoderen. Vi ser om der et eller flere fostre, og om fosteret er placeret inde eller ude for livmoderen. 
Selvom barnets stadig er ganske lille, kan man få nogle fine billeder og sekvenser i 3D/4D. Da barnet er så lille kan man se hele barnet på skærmen og se, hvordan det ligger i livmoderen. Kommer man til en scanning nu, skal man naturligvis være indstillet på, at barnet endnu ikke ligner et fuldbårent barn, med runde kinder og en fyldig krop. Men alligevel et lille perfekt menneske i miniature udgave. 

 
Læs mere om 3d scanning >

Barnets udvikling

Barnet begynder at lave inhalations- og exhalationsbevægelser. Øjne og ører fortsætter med at bevæge sig og udvikle sig. Halsen bliver stadigt længere, og barnets hage hviler ikke længere på brystet. Hænderne bliver funktionelle, og barnet er begyndt at lære at bevæge dem (som refleks). På dette tidspunkt modtager barnet alt næring fra moderkagen.

Din krop

Livmoderen er nu på størrelse med en grapefrugt. Man kan nok se på din mave, at du er gravid, og du overvejer nok, om det er på tide at skifte dine yndlingscowboybukser ud med noget løsere. Mange begynder nu at ane en mørk streg på maven (linea nigra) fra navlen og ned mod kønsbehåringen. Den er hormonbetinget, og for langt de fleste forsvinder den efter fødslen. Det er dog ikke alle kvinder, der overhovedet får den. Farven på dine brystvorter er nok også blevet mørkere nu.