Uge for uge kalender

Fantastisk udvikling

Uge for uge kalender 

Se barnets udvikling

Timeld uge-for-uge kalenderen

Indtast din E-mail og hold dig opdateret

Ultralydsscanning

Dit barn er nu et lille foster på to en halv centimeter fra hoved til hale (CRL – Crown Rump Length) og vejer 3 gram. Ved en tidlig scanning kan vi identificere det levedygtige foster og se hjerteblink. Vi kan se, om der et eller flere fostre og om fosteret er placeret inde eller ude for livmoderen. Ved scanningen vil du se, at barnet stadig har et stort hoved i forhold til kroppen, og at barnets tarme stadig poser ud i navlestrengen, hvilket får den lille til at se meget stor ud på maven. 
Hvis du vælger en tidlig scanning, er det vigtigt, at du møder op til scanningen med fyldt blære. 
Mange gravide ængstes i denne tidlige periode. Måske er du begyndt af få forskellige drømme om graviditeten og den kommende tid. Det kan også være, at du er begyndt at få forskellige symptomer, der gør dig bekymret.  
Læs mere om tidlig scanning >

Barnets udvikling

Barnet er begyndt at flytte på sig inde i livmoderen, hvilket du dog ikke selv mærker. Barnet bevæger sig i ryk, og man kan se fine fingre og tæer. Ansigtets konturer ses nu tydeligere. Øjnene sidder langt fra hinanden og er beskyttet af øjenlåg, som er vokset sammen på midten. De fleste led er dannet nu - albue, håndled, knæ, skulder og ankel samt hænder, fingre, fødder og tæer. I slutningen af denne uge er alle anlæg til organer udviklet. Barnets hjerte slår med ca. 150 slag i minuttet, hvilket er dobbelt så hurtigt, som hos en voksen.

Din krop

Din blodvolumen vil stige 40% -50% i løbet af graviditeten. Som et resultat, kan du begynde at se dine blodårer tydeligere, især på din mave, bryster og ben. Livmoderen begynder at kræve sin plads, og det kan mærkes på bukselinningen.  
Den træge mave kan skyldes ændrede spisevaner, eller at tarmene arbejder lidt langsommere. Det plejer heldigvis at fortage sig, når de specielle spisevaner atter ændrer sig.

Overvejer du en NIPT test?

NIPT eller Non-Invasive Prenatal Test kan laves fra næste uge - uge10+0. Vi udbyder Nifty Test Pro, som er baseret på de nyeste fremskridt indenfor ikke-invasiv prænatal test. Det er en nem og sikker blodprøvetest, der er afprøvet i videnskabelige undersøgelser for at vurdere risikoen for visse trisomier hos fosteret. En screening, der er langt mere præcis end den du præsenteres for i forbindelse med nakkefoldsscanningen. 

Nifty Test er en ikke-invasiv test, der vurderer risikoen for kromosomfejl, såsom Downs syndrom (trisomi 21), Edwards syndrom (trisomi 18) og Pataus syndrom (trisomi 13). Ydermere vurderes risikoen for fejl på kønskromosomerne (X,Y). Testen inkluderer mulighed for oplysning af fosterets køn i singleton graviditeter (graviditeter med et barn). Testen gennemføres med en blodprøve taget fra den gravides arm, og der er derved ingen risiko for abort. Nifty Test giver en risikoberegning som også ses ved nakkefoldsscanning og double test. Blot er Nifty test mere præsis og finder > 99% af fostre med Downs syndrom. Dette med en falsk positiv rate på < 0,1% - dvs. hvor testen viser, at der er noget galt uden, at det er tilfældet.