Uge 10

Følg din graviditet of dit barns udvikling - uge for uge - hele vejen gennem din graviditet.

Vælg dato

Vælg uge og se barnets udvikling

Ultralydsscanning

Dit barn er nu et lille foster på to en halv centimeter fra hoved til hale (CRL – Crown Rump Length) og vejer 3 gram. Ved en 2d scanning kan vi identificere det levedygtige foster og se hjerteblink. Vi kan se, om der et eller flere fostre og om fosteret er placeret inde eller ude for livmoderen. Ved scanningen vil du se, at barnet stadig har et stort hoved i forhold til kroppen, og at barnets tarme stadig poser ud i navlestrengen, hvilket får den lille til at se meget stor ud på maven.
Hvis du vælger en tidlig scanning, er det vigtigt, at du møder op til scanningen med fyldt blære.
Mange gravide ængstes i denne tidlige periode. Måske er du begyndt af få forskellige drømme om graviditeten og den kommende tid. Det kan også være, at du er begyndt at få forskellige symptomer, der gør dig bekymret. 
Læs mere om 2d scanning her
Læs om vores tryghedspakke her 

Barnets udvikling

Barnet er begyndt at flytte på sig inde i livmoderen, hvilket du dog ikke selv mærker. Barnet bevæger sig i ryk, og man kan se fine fingre og tæer. Ansigtets konturer ses nu tydeligere. Øjnene sidder langt fra hinanden og er beskyttet af øjenlåg, som er vokset sammen på midten. De fleste led er dannet nu - albue, håndled, knæ, skulder og ankel samt hænder, fingre, fødder og tæer. I slutningen af denne uge er alle anlæg til organer udviklet. Barnets hjerte slår med ca. 150 slag i minuttet, hvilket er dobbelt så hurtigt, som hos en voksen.

Din krop

Din blodvolumen vil stige 40% -50% i løbet af graviditeten. Som et resultat, kan du begynde at se dine blodårer tydeligere, især på din mave, bryster og ben. Livmoderen begynder at kræve sin plads, og det kan mærkes på bukselinningen. 
Den træge mave kan skyldes ændrede spisevaner, eller
at tarmene arbejder lidt langsommere. Det plejer heldigvis at fortage sig, når de specielle spisevaner atter ændrer sig.