Ekspertudsagn

Ekspertudsagn

af Jørn Beckmann & Henrik Vittrup

Ultralydsscanning har stor betydning

Læs om de to eksperters syn på ultralydsscanninger og hvilke vigtige betydninger, det har for de kommende forældre.

Et lille blik på det allerstørste i livet

En 3D scanning hjælper kommende forældre med at forberede sig mentalt til forældrerollen. Det mener professor, chefpsykolog og dr.med. Jørn Beckmann fra Odense Universitetshospital. 

At vente et lille barn er noget af det allerstørste, man kan komme ud for i livet. Derfor har det også en afgørende indvirkning på de kommende forældre, der hver for sig gennemgår en psykologisk proces med et væld af tanker og følelser under graviditeten.

Ifølge professor, chefpsykolog og dr.med. Jørn Beckmann fra Odense Universitetshospital kan en 3D scanning være med til at forberede de kommende forældre mentalt, fordi billedet af barnet giver dem en fornemmelse af forældrerollen før tid. Især den vordende far får mulighed for at få et konkret forhold til barnet.

”En 3D scanning er som en præfødsel uden smerter og derfor en psykologisk forsmag på det allermest ømme, spændende og frygtindgydende, man kan stå over for i livet - nemlig det at blive forældre. Samtidig kan scanningen stille lidt af forældrenes enorme nysgerrighed ved at give et indtryk af, hvordan det her lille barn kommer til at se ud,” siger Jørn Beckmann.

Bedre kontakt til barnet

Netop på grund af 3D scanningens psykologisk gavnlige effekter, kan gravide ifølge Jørn Beckmann ikke få scanninger nok. Jo tættere man følger barnet på de forskellige udviklingstrin, jo bedre. Den tætte kontakt kan især virke positivt på kvinder med hang til kontrol:

”For kvinder, der bekymrer sig meget og har svært ved at slappe af under graviditeten, fx hvis de er vant til at kontrollere og skemalægge deres tilværelse, kan 3D scanninger have en kolossal betydning, fordi det at se barnet før fødslen både beroliger og optimerer moderens intuitive kontakt til barnet i maven,” forklarer Jørn Beckmann. Han påpeger samtidig, at 3D scanningen også kan have en stor betydning for den kommende far:

”Her kan han jo virkelig se, at manden og kvinden forenet – de bliver ét kød, som der står i Bibelen – udmønter sig i noget helt konkret. Det betyder alverden for manden. Han kan meget bedre forholde sig til faderrollen og kvindens graviditet, når det bliver konkretiseret for ham.”

Familien vil også være med

Ifølge Jørn Beckmann skal man også huske på, at familie og pårørende til de kommende forældre i de allerfleste tilfælde vil være dybt optaget af barnet og dets udvikling. Derfor vil det også for dem være en stor glæde at følge den lille ny via 3D scanninger.

”Dengang min kone og jeg ventede vores børn, var scanninger slet ikke en mulighed. Jeg synes, at det er fantastisk, at man i dag kan smugkigge til den lille. Hjemme hos os har vi været rigtig glade for at deltage i vores svigerdøtres graviditetsscanninger, og resultatet har vi hængende på køleskabet,” slutter Jørn Beckmann.

Et kig ind i fremtiden

Ny teknologi inden for ultralydsscanning af gravide giver vordende forældre chancen for at få et naturtro billede af deres lille vidunder. Ifølge fødselslæge og sexolog, Henrik Vittrup, kan det være et godt udgangspunkt for sammen at tilpasse forventningerne til forældreskabet.

Teknologien inden for ultralydsscanning har udviklet sig sådan, at alle vordende forældre nu har en mulighed for at få et livagtigt billede af barnet inde i maven med en 3D scanning.

Ifølge Henrik Vittrup, fødselslæge, sexolog og medforfatter til bogen "Når du bliver far", kan en 3D scanning være en rigtig god idé for både mænd og kvinder på vej ind i forældreskabet.

"Det er et kig ind i den fantastiske proces, et voksende barn er. Samtidig giver det parret mulighed for sammen at skabe en fælles fortælling om barnet ud fra et så naturtro billede, som teknologien muliggør i dag. Det gravide par kan med billedet kigge ind i den verden, som venter dem," siger Henrik Vittrup.

Det nuancerede forældreskab

Henrik Vittrup peger på, at mange par har helt forskellige forestillinger om det at blive forældre. Kvinden mærker det, der vokser i hendes mave, mens graviditeten hos manden "vokser i hovedet" med tanker og billeder.

"Det vil typisk være sådan, at kvindernes tanker i forhold til forældreskabet kredser om graviditet, fødsel og barsel, mens mænd visualiserer faderskabet som kredsende om det legende to-tre-årige barn. Derfor kan det i graviditeten for nogle mænd være en uklar følelse at skulle være far og nogen gange virke som noget, der er kommet meget pludseligt – også selvom manden har et udtrykt ønske om at blive far," fortæller Henrik Vittrup og fortsætter:

"Man siger, at følelser kun kan mærkes i nuet. 3D scanningen er for manden en mulighed for at mærke hvilke følelser, der vil opstå i ham, når han ser sit barn ved fødslen. Det er en chance for at møde det konkrete barn og se, at det er virkeligt – før det bliver født."

Billeder åbner op for fortællinger

"3D scanningen kan være en mulighed for at synkronisere manden og kvindens fortælling om graviditeten og forældreskabet. Billedet af barnet åbner i det hele taget op for fortællinger – også i forhold til parrets venner, familie eller barnets søskende. Samtidig kan billedet være en start på familiealbummet, fordi man med en 3D scanning reelt kan se slægtens træk, og hvem barnet ligner – og det er den fortælling, der næsten altid går i gang allerede i de første timer efter fødslen," slutter Henrik Vittrup.

"Billeder skaber fantasier," understreger Henrik Vittrup. Derfor mener han, at et naturtro billede af den kommende ny kan være med til at åbne op for, at parret deler deres forestillinger om forældreskabet med hinanden.

Scanningsklinikken i Kolding        
Tlf: 50 306 306            
E-mail: info@scanningsklinikken.dk

 

Scanningsklinikken i Horsens         
Tlf: 50 306 306            
E-mail: info@scanningsklinikken.dk

 

Scanningsklinikken i Aalborg            
Tlf: 42 45 38 00            
E-mail: Aalborg@scanningsklinikken.dk

 

Scanningsklinikken i Aarhus            
Tlf: 53 60 14 66            
E-mail: Aarhus@scanningsklinikken.dk

 

Scanningsklinikken i Ballerup            
Tlf: 20 99 57 51            
E-mail: Ballerup@scanningsklinikken.dk

 

Scanningsklinikken i København           
Tlf: 53 60 14 66           
E-mail: Kbh@scanningsklinikken.dk