Uge for uge kalender

Fantastisk udvikling

Uge for uge kalender 

Se barnets udvikling

Timeld uge-for-uge kalenderen

Indtast din E-mail og hold dig opdateret

Ultralydsscanningen

I denne uge måler barnet ca. 22 cm og vejer omkring 250 gram. Ved en scanning vil vi gennemgå barnets organer og måle hoved, mave og lårben for at beregne terminsdato samt barnets vægt. Ønskes det at kende barnets køn, kan dette nu tydeligt ses. Under en scanning ses det oftest, at barnet er meget aktivt. Da barnet har god plads i livmoderen og ca. en halv liter fostervand omkring sig, vil barnet ofte skifte position og flittigt bevæge arme og ben. Den rigelige mængde fostervand er med til at give flotte billeder og sekvenser både i almindelig 2D samt 3D/4D. Ønsker du undervejs i din graviditet en eller flere scanninger, skal du være opmærksom på flere forhold. Venter du tvillinger (gemelli) er det godt at planlægge sin 3D/4D scanning før uge 26, da begge børn her stadig har god plads i livmoderen. Venter du et enkelt barn (singleton) er den optimale periode for 3D/4D lidt længere. Der kan vi helt frem til 33. uge lave flotte 3D/4D billeder. Dog kan vi selv efter 26. uge for gemelli og 33. uge for singleton i de fleste tilfælde få flotte billeder og sekvenser. Ligger din moderkage på forvæggen er det ligeledes godt at komme lidt tidligere til 3D/4D scanning end ellers.   
Læs mere om 3D/4D scanning > 
Læs mere om misdannelsesscanning >

Barnets udvikling

Du er halvvejs gennem graviditeten, og barnet har ligeså meget sove og vågen tid, som en nyfødt. Hår på hovedbunden begynder at vokse. Hvis dit barn er en pige, er hendes livmoder begyndt at udvikle sig. Barnet drikker, hvad der svarer til halvdelen af fostervandsmængden i døgnet. Barnet tisser herefter i fostervandet igen. Barnets urin er sterilt, så det er et rent miljø inde hos den lille.  
Barnet kan nu sprede sine fingre og lave knytnæve. Det lille hjerte slår med ca. 130-150 slag i minuttet.

Din krop

Måske klør dit maveskind? Huden strækkes for at modsvare presset, hvilket kan medføre kløe. Prøv at smøre en fed lotion på maveskindet. Det kan evt. hjælpe på den irriterede hud. Synes du kløen er meget slem, bør du tale med din læge og sørge for, at der bliver taget en blodprøve for at sikre undersøgelse af, om din lever har det godt. 

Måske mærker du liv? Normalvis siger man, at førstegangsfødende kan mærke bevægelserne fra barnet omkring nu, men det kan også være, at der går lidt længere tid. Normalt oplever man de første tegn som en slags bobler.